• Prierez činností Centra voľného času v období od októbra do decembra 2022

          • Činnosť záujmových útvarov sa v Centre voľného času začala postupne začiatkom októbra. V priebehu doterajších 3 mesiacov sa uskutočnilo, okrem pravidelnej činnosti (činnosť záujmových útvarov), aj niekoľko príležitostných akcií.

            Prvou akciou bola „Výstava háčkovaných bábik“, ktorá sa konala v dňoch od 11.10.2022 – 28.10.2022 vo vestibule Mestského úradu Svit. Autorkou výstavy bola p. Mgr. Daniela Zeleňáková, ktorej veľmi pekne ďakujeme za krásne, ručne háčkované bábiky, ktoré potešili nie len oko dospelého občana, ale aj detičiek z materských škôl. Súčasťou výstavy je aj do budúcna pripravovaný workshop.

            Následne Mládežnícky parlament mesta Svit, v spolupráci s Radou mládeže Prešovského kraja, usporiadal „Verejnú moderovanú diskusiu s kandidátmi na primátora/primátorku mesta Svit“. Diskusia sa konala dňa 22.10.2022 v zasadačke Mestského úradu. Akcia bola verejná, a preto sme radi, že bola prítomná aj široká verejnosť. Takisto bol vytvorený záznam, ktorý je dostupný na online platformách. Súčasťou diskusie bol aj online formulár, kde mohli občania klásť kandidátom otázky, ktoré ich najviac zaujímali. Diskusia bola moderovaná T. Jackovičom, za čo mu ďakujeme.

            Počas jesenných prázdnin sme v spolupráci s Mládežníckym parlamentom mesta Svit pre detičky pripravili „Jesenné prázdniny v CVČ“, súčasťou ktorých boli Halloweenske tvorivé dielne či vyrezávanie tekvíc. Pre deti bol pripravený aj zaujímavý program, kde ich čakalo niekoľko stanovíšť s úlohami a na záver sa premietala rozprávka Coco. Celkovo sa tejto akcie zúčastnilo až 59 detí a rodičov, z čoho máme obrovskú radosť.

            Veľmi nás teší aj účasť našich plastikových modelárov na celoštátnom kole v súťaži „Model Nitra 2022“, kde chlapci, pod vedením p. Klasa, dosiahli krásne umiestnenia, a to nasledovne:

            • Šimon Škyrta, 2. miesto v kategórii autá,
            • Ondrej Michalko, 3. miesto v kategórii lietadlá,
            • Michal Zámečník, 2. miesto, v kategórii lietadlá,
            • Martin Zámečník, 1. miesto v kategórii lietadlá a
            • Martin Zámečník, 1. miesto v kategórii tanky.

            Plastikoví modelári sa zúčastnili ešte jedného celoštátneho kola, a to v súťaži „O Myjavský erb 2022“, kde chlapci získali ocenenia za svoje modely, a to:

            • Michal Zámečník v kategórii lietadla žiaci,
            • Martin Zámečník v kategórii tanky žiaci a
            • Šimon Škyrta v kategórii tanky 1/72 juniori.

            Chlapcom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu.

             

            V dňoch od 04.11.2022 – 02.12.2022 bola v spolupráci s p. Vierou Kupčovou, autorkou výstavy, zorganizovaná „Výstava vianočných háčkovaných dekorácií“. Výstava bola umiestnená vo vestibule Mestského úradu. Ručne háčkované dekorácie v podobe hviezd, anjelov či rôznych iných vianočných motívov si denne pozreli desiatky ľudí, čo nás veľmi teší.

            Dňa 10.11.2022 naši mládežníci z Mládežníckeho parlamentu mesta Svit absolvovali „Stretnutie s mládežníckym delegátom pri OSN Michalom Salínim“, ktoré sa konalo v Prešove. Akcia priniesla mládežníkom nové inšpirácie, obohatili sa o zaujímavé poznatky a načerpali nové skúsenosti. Patrične odprezentovali náš Mládežnícky parlament, za čo im patrí veľká vďaka. Bol to pre nich skvelý zážitok a zároveň aj super výlet, ako sami zhodnotili. Zišla sa dobrá partia mladých ľudí, a preto sa tešíme na ďalšiu spoluprácu.

             

            Začiatkom decembra sa konala mestská akcia „Príchod Mikuláša“, ktorej sa zúčastnili aj členovia Mládežníckeho parlamentu mesta Svit, ako pomocní škriatkovia Mikuláša. Ich úlohou bolo rozdávať sladkosti – keksíky a medovníky detičkám, ktoré sa prišli pozrieť na Mikuláša.

            Zatiaľ poslednou výstavou v roku 2022 je „Výstava ručných výrobkov z papierových ruličiek“, ktorej autorkou je p. Ľudmila Ilavská. Výstava je už teraz umiestnená vo vestibule Mestského úradu a bude trvať až do 31.01.2023. Srdečne Vás na ňu pozývame.

            Predposledný týždeň činnosti Centra voľného času pred vianočnými prázdninami bol venovaný vianočným prípravám. Jednou z nich boli aj vianočné „Tvorivé dielne s Kreškom“, ktoré boli určené pre deti vo veku od 9 rokov. Okrem šikovných dievčat, ktoré navštevujú záujmový útvar kreatívny školák sa dielní zúčastnili aj chlapci z Komunitného centra Bonum. Za zvuku vianočných kolied sme spolu vytvorili milých vianočných škriatkov z vlny a roliek toaletného papiera, pohľadnice s vianočnými motívmi, ale aj papierové vločky, či stojany na perá, ktoré sme dotvorili servítkovou technikou. Strávili sme spolu pekné popoludnie a spríjemnili si tak predvianočný čas.

            Poslednú adventnú nedeľu sme sa zúčastnili „Vianočných trhov na Kopčeku“, kde sme odprezentovali práce z jednotlivých záujmových útvarov. Výtvarný krúžok pod vedením p. Barincovej prispel krásnymi obrazmi, p. Skokanová venovala pletené košíky a vyšívané odznaky a krúžok Kreško prispel vianočnými škriatkami, mydielkami a svietnikmi. Výťažok z predaja putoval na dobrú vec – pre ľudí, ktorí to potrebujú najviac. Pomocnú ruku pri stavaní stánkov podali členovia Mládežníckeho parlamentu mesta Svit ako dobrovoľníci – ďakujeme!

             

            Vianočný čas sme uzatvorili stretnutím s vedúcimi záujmových útvarov, ako poďakovanie za ich celoročnú prácu s detičkami a mládežou navštevujúcou Centrum voľného času Svit. Odmenou im boli ručné výrobky v podobe mydielok s vianočným motívom, ale aj sladká dobrota – medovníčky.

            Začiatkom nového roka nás ešte čaká „Novoročný stolnotenisový turnaj“, ktorého organizácia bude v rukách Mládežníckeho parlamentu mesta Svit. Veríme, že sa turnaj podarí a tešíme sa na ďalšie akcie v roku 2023.

             

          • Rybári

          • Rybársky krúžok pracujúci pri CVČ Svit učí mladých rybárov do veku 18 rokov základom lovu rýb a rybolovnú techniku pre všetky druhy a techniky lovu rýb. Počas praktického rybolovu si deti ulovené ryby môžu zobrať. V priebehu roka v letných mesiacoch sa každoročne organizuje tábor mladých rybárov.

            Pri krúžku mladých rybárov je založené aj muškárske družstvo pre deti od 10 do 18 rokov. Družstvo sa venuje lovu rýb na umele mušky. Zúčastňuje sa pretekov organizovaných SZŠR pri SRZ Žilina. Sú to majstrovstva SR juniorov, ligové preteky družstiev, ako aj preteky jednotlivcov. V juniorskej lige družstiev sme obsadili 8 miesto, a v jednotlivcoch Jaroslav Kaprál na 24 a Simon Kručinský na 35 mieste.

            Deti sú organizované v SRZ MO SRZ Svit, kde dostavajú aj povolenia na rybolov.